Breng balans in huis: tips van professionals

Bij het inrichten van je huis draait het allemaal om de juiste balans. Dit is een veelvoorkomende opmerking van beroepsprofessionals. Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoelt? Wij geven een aantal inside tips.

Balans in je huis aanbrengen. Dit is belangrijk wanneer je het interieur gaat inrichten. Maar wat wordt hier mee bedoelt? Balans betekent letterlijk evenwicht. De juiste verdeling maken. Bij het vinden van de juiste balans moet je de onderstaande punten in acht nemen.


De 60/30/10 regel


Kleuren uitkiezen en voornamelijk de juiste kleurverdeling maken is belangrijk voor het totale interieur plaatje. Kies daarom niet één kleur maar maak van tevoren een kleurkaart waaraan je je houdt bij het kiezen van nieuwe spullen. Kleuren bepalen namelijk 80% van de totale uitstraling.

Neem een basiskleur, bijvoorbeeld wit; en hou rekening met een bedekking van 60% van het interieur. Daarnaast kies je een secundaire kleur die mooi matcht met de basiskleur. Zorg dat deze kleur niet te druk is, want 30% van je totale woonoppervlakte is best een opvallend formaat. Als laatste kies je een kleur voor de juiste accenten. Dit is voor de overige 10% en mag knallen.


Contrast

Contrast is een belangrijk onderdeel van balans. Varieer tussen sfeer en woonstijlen. Match bijvoorbeeld industriële wand met een chique velvet bank of een landelijke vloer met een leren fauteuil.

Meer info over het creëren van contrast in huis vind je hier.


Opruimen

Een opgeruimd huis is een fijn thuis. Zorg dat alle onnodige spullen in bakjes, mandjes en laatjes ligt. Geen rondslingerende sleutels, maar netjes aan haakjes. Geen jas over de stoel maar aan de kapstok. Een rommel werkt namelijk niet mee aan de juiste balans.