Hoe je verschillende houtstructuren op de juiste manier matcht

Het matchen van verschillende houtstructuren in het interieur is een dingetje. We willen namelijk dat onze vloer en meubelen mooi op elkaar aansluiten. Een mismatch kan ervoor zorgen voor het interieur er slordig uitziet. Met deze tips voorkom je een interieurflater.

Kleuren zijn leidend

Je staat verstelt hoeveel houtkleuren er te vinden zijn. Dat maakt de keuze voor de juiste match nóg lastiger. Het eerste waarop we letten bij het maken van een combinatie is de kleurtoon van de planken. Deze ondertoon is warm of koud. Kies hierin voor gelijkenis. Je wilt namelijk niet dat de kleuren met elkaar vloeken.

TIP: Sta jij in de winkel en ben je ready om een keuze te maken? Stop de houtkleur in verschillende hokjes. Denk aan hokje licht of donker, vergrijst of helder, warm of koel, gepolijst of ruw. Op deze manier kom je er al snel achter welke combinaties kans van slagen hebben.


Houd de verschillende structuren naast elkaar

Hout kenmerkt zich door zijn tekening. Bij sommige houtsoorten zijn de nerven vrij aanwezig. Vaak is dit het geval bij steigerhout en onbewerkt hout. Dit geeft een stoere look. Andere soorten - zoals bijvoorbeeld eikenhout - zijn vaak afgelakt en ogen strakker. Je kunt je voorstellen dat het verschil in tekening zorgt dat de planken met elkaar concurreren. Houd het dus bij één sfeer en voer die tot in de puntjes door.


Zorg voor een fijne onderbreking

Ook als de houtmatch perfect is, voelt hout-op-hout niet altijd prettig aan. Een houten chalet is heerlijk maar stiekem ook teveel van het goede. Hoe je dit kan voorkomen? Maak gebruik van een vloerkleed. Hiermee kleed je niet alleen het interieur aan maar is ook een handige tool om de salontafel en laminaat vloer van elkaar te scheiden. Als houtstructuren elkaar niet direct raken, kom je sneller weg met (kleine) afwijkingen.

TIP: Een houten tafel met stalen onderstel is perfect te combineren met een houten vloer. Het onderstel zorgt voor een fijne onderbreking. Ga je toch de fout in? Dan pak je een pot (witte) verf. Dat is het prettige van hout; je kan er alle kanten mee op.