Interieurtrends: stylist Johan Bak aan het woord, deel 01

We hebben een primeur! Johan Bak vertelt over de nieuwste trends op interieur gebied. Johan is een ervaren, maar bovenal creatieve stylist en decorateur. Omdat hij al jaren in het vak zit weet hij als geen ander welke trends er momenteel spelen. Ook voor ons is hij van grote waarde en daarom delen wij graag zijn woorden.

Soft Furnishing
Denk hierbij aan alles wat een softer gevoel geeft in huis. Gordijnen, vloerbedekking, plaids, stoffen banken, zachte kussens en schapenvachten. Deze trend is ontstaan vanuit de behoefte om onszelf meer te omringen met textiel (bron: Lidewij Edelkoort).

Een term die we vaker gaan horen is cocoonen, lekker op de bank met je one-piece, weggedoken in je zachte kussens. Ook qua vorm wordt het softer. Zo worden banken en fauteuils ronder, maar ook ander meubilair zoals bijzettafels, keramiek en lampen. Zelf de kleuren binnen deze trendgroep worden zachter.

Pastels voeren de boventoon. Denk aan huiskamers die eruitzien als ware snoepwinkels. We zien bij volwassen huizen vergrijsde pastels en voor de jongere woonliefhebbers zachte pastels.

Houten, horizontale Jaloezieën
Vanuit de vintage trend komen ook jaloezieën weer terug in het interieur. Denk dan vooral aam de donkere, brede, houten variant die terrein wint want deze past perfect bij stoere, vintage meubelen.

Actueel is het, om te kiezen voor contrasterend ladderband. Dit staat erg leuk, vooral als deze kleur elders in je huis terugkomt als muurkleur. Er ontstaat dan een subtiel en verrassend detail. Het horizontale lijnenspel van de jaloezieën geven een warme en intieme sfeer zodat je jezelf helemaal terug in een hippe jaren 70 waant.

Het witte interieur
Terug van weggeweest is het witte interieur, een mix van diverse wit- en crème tinten. Bij deze lichte trend is het belangrijk dat je er zachte materialen aan toevoegt. Dit doe je omdat het geheel anders koud, kil en afstandelijk wordt.

Een witte kamer wordt interessant door comfortabele stoffen, zachte vloerkleden, keramiek, marmer, riet en rotan te mixen. Voor de muren zien we weer steeds vaker een vlakverdeling in diverse wittinten. Deze kan zelfs over het plafon meelopen voor een mooi, subtiel, grafisch lijnenspel. Bij deze trend is het extra belangrijk om te letten op je licht. Gebruik dimbaar licht zodat het ook ’s avonds een zachte uitstraling heeft.

Lampen als vruchten aan de boom
In de lampenwereld is een enorme shock gaande. Luxe en dure materialen worden vervangen door goedkoop en natuurlijk materiaal voor het vervaardigen van nieuwe juweeltjes. Betaalbaar design!

In nieuwe collecties worden duurzame materialen zoals recycling papier, kurk, houtsnippers, eco-linnen en bamboe gebruikt. Qua model hebben de ontwerpen veel weg van retro modellen uit de jaren 50 en 60, maar ook hele stoere varianten in basic vorm kom je tegen. Voor nature lovers is er veel te kiezen op dit moment. Het zijn net vruchten aan een boom, deze nieuwe lampen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met stylist Johan Bak, www.johanbak.nl