Bijzonder textiel: van ananas tot leer

Eén keer per maand lichten we graag een innovatief product uit waarvan wij denken dat het de toekomst gaat zijn. Dit hoeft niet zozeer gerelateerd te zijn aan Decorette Maassluis, maar deze ontwikkelingen zijn - ook voor ons - wél interessant om te volgen. Daarnaast is het gewoon erg inspirerend om te zien wat er op andere gebieden aan de gang is!

Ooit gehoord van een bruikbaar textiel dat is ontwikkeld van ananas? Carmen Hijosa kreeg het voor elkaar. Zij is het brein achter het nieuwe textiel dat Pinatex wordt genoemd. Op het eerste gezicht én op de eerste aanraking zou je zweren dat het gaat om leer. Niets verraad de bijzondere afkomst van deze nieuwe leersoort.

Het bijzondere traject begon toen Carmen Hijosa voor haar werk naar de Filipijnen vertrok om het proces van leerfabricage van dichtbij te zien. Gelijk bekroop haar de gedachten dat dit proces totaal niet duurzaam was. Leer is geen milieuvriendelijk product. Ze kwam tot het besef dat ze hier iets aan moest doen. Ze is een maker, kent het product en wist dat er een alternatief moest komen.

Dat alternatief vond ze niet ver weg nadat ze zag wat de Filipijnen nog meer te bieden had. Het land bood haar veel interessante, lokale producten. Tassen en stoffen werden hier gemaakt van vezels uit de ananasplant. Daar begon haar onderzoek.

De leersoort wordt geproduceerd van de vezels uit ananasbladeren. Het gebruik van deze restmaterialen zorgt niet alleen voor een duurzamer proces, ook zorgt het voor meer werkgelegenheid. De verspilling in de lokale landbouw wordt daarnaast ook geminimaliseerd. Een groot voordeel is dat de producten geen extra land, water of kunstmest nodig hebben. Ze worden namelijk toch al geproduceerd!

Na veel te hebben geëxperimenteerd is het materiaal geëvalueerd naar het product zoals we het hier zien. Carmen zorgde ervoor dat de stof dezelfde sterke eigenschappen bevat als leer, zodat het onder dezelfde naam verkrijgbaar zou zijn. Dit deed ze zonder zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid van het proces.

Het heeft zeven jaar geduurd voordat Pinatex is ontstaan. Uiteindelijk is er uit dit tijdrovende proces een sterke en duurzame stof ontstaan die gebruikt kan worden voor allerlei producten. Van tassen tot kleding en zelfs meubelen. Grote merken als Puma en Camper hebben al prototypes gemaakt met deze textielsoort!

Benieuwd wat wij voor innovatieve producten bij Decorette Maassluis hebben? Bekijk onze collectie Cocomosaic van Nature@Home of Natural wallcoverings van Eijffinger.