Pantone kleur van het jaar 2018; Ultra Violet

Kleurspotter! Afgelopen week presenteerde Pantone - autoriteit op het gebied van kleur - de trendkleur voor het jaar 2018. Ieder jaar zitten wij in de december met smart te wachten op deze kleurvoorspellingen. Vorige week was het zover: Pantone heeft gesproken en als zij dat doen, weten we dat dit dé kleur is voor komend jaar.

Na Greenery in 2017 maakt Pantone voor 2018 een verrassende keuze. 2018 wordt het jaar voor Ultra Violet. Violet is een kleur die tot de verbeelding spreekt. Het is een spirituele kleur, een kleur die staat voor vooruitgang. Dit is de reden dat Pantone deze kleur heeft uitgekozen tot kleur van het jaar 2018.

We leven in een tijd waarin vindingrijkheid en een dosis fantasie nodig is. Creativiteit is de basis van de wereld vandaag. Nooit eerder werd er zo geëxperimenteerd op het gebied van technologie. Men is genoodzaakt mee te gaan met de tijd. Volgens Pantone zijn deze eigenschappen verwerkt in Ultra Violet. Het is een blauw-paarse toon dat ervoor zorgt dat ons bewustzijn wordt versterkt en naar een hoger niveau wordt getild. Van de ontwikkeling van nieuwe technologieën, de ruimte waarin we steeds meer ontdekken tot artistieke expressie en spirituele reflectie. “Ultraviolet verlicht de weg die nog moet komen” aldus Pantone.

Ultra Violet suggereert de mysterie rondom de cosmos. De intriges die in onze toekomst liggen en de ontdekkingen over ons sterrenstelsel. De enorme en onbegrensde avondhemel is symbolisch voor een onontdekte wereld buiten het onze. We fantaseren hier graag over.

Daarnaast staan paarstinten symbool voor tegencultuur, onconventionaliteit en artistieke onderscheiding. Muzikale iconen als Prince, David Bowie en Jimi Hendrix maakte van deze tinten een statement voor westerse pop cultuur, persoonlijke expressie en individualisme. De nuance en diepe tint die Ultra Violet in zich heeft symboliseert experiment en spoort ieder individu aan om zijn/haar unieke stempel te drukken op de wereld, om grenzen te overschrijden in creatieve uitspattingen.

Historisch gezien zit er een mysterieuze en spirituele eigenschappen in Ultra Violet. De kleur wordt vaak in verband gebracht met mindfullness. Meditatie is belangrijk in de over gestimuleerde wereld waarin wij leven. Paars gekleurd licht word in meditatieruimtes vaak gebruikt en inspireert tot het maken van een connectie.