Seventies: back & on track

De jaren 70 zijn terug, baby! De iconische vormen, patronen en kleuren floreren opnieuw in ons interieur. We dromen terug naar tijden waarin we veel flamboyanter, excentrieker en chaotischer te werk gingen in het interieur. Het bewijs zie je in dit terugblik naar de toekomst.

Back to the seventiesFlexa Color Futures 2016, www.flexa.nl

Terugblikkend op eind jaren '70 bevonden we ons in een evolutie op gebied van industrie en massaproductie. De tijden waren goed, we waren de crisisjaren te boven gekomen en stonden weer positiever in de economie. Nu - ongeveer 40 jaar later - lijkt de toekomst zich te herhalen. De omstandigheden lijken overeen te komen. De geschiedenis herhaalt zich in een modern jasje.

Vormen

Vormen die zo iconisch waren voor de seventies vormen anno 2019 ook de basis in het interieur. De cirkel is een karakteristieke vorm die in meubelen de hoofdlijnen voert. We zien ze terug in tafels, lampen en tapijten. Maar ook in houtwerk van stoelen en fauteuils. Het verschil met 40 jaar geleden is dat de objecten meer gepolijst en verfijnd zijn. Alle vormen zijn delicaat en 'sophisticated'. Een stijlvollere versie van de sympathieke seventies.

Kleuren

Expressieve tijden als de seventies hebben we nauwelijks vaker gekend. Het interieur mocht gevierd worden. Heldere kleuren waren het middelpunt van het huishouden. Activerende tonen die enthousiast werden omarmt voor gezelligheid en warmte. Dit kwam in de seventies vooral door de opkomst van de kleurentelevisie. Het gaf een andere kijk op ons huishouden. Nu proberen wij vooral een eigen identiteit te weerspiegelen met ons interieur.

Patronen

De patronen uit de jaren '70 zijn vooral gebaseerd op geometrie. Dit wordt als retro, iconisch element beschouwd van een seventies kamer. Zowel in behang, gordijnen als tapijt wordt er met grafische lijnen gespeeld. Maar denk ook subtieler. Minimalistische kunst van vierkanten of driehoeken. Kussens met slechts één gele cirkel. Ook dit is een weerspiegeling uit de seventies waarin we een moderne twist herkennen.

Materialen

Met de industriële revolutie van de seventies werd chroom een veelvoorkomend materiaal in het interieur. Ook op technologisch gebied staan we oog in oog met de geschiedenis. Chroom en metallics zijn helemaal hot. Het zorgt voor een nonchalant en down-to-earth element binnen deze expressieve stijl.