Minimalistisch wonen: is deze trend iets voor jou?

Waar we voorheen dol waren op kopen wordt tegenwoordig juist steeds vaker overwogen of de aankoop wel écht nodig is. Want alsmaar nieuwe producten kopen is niet duurzaam. We zien steeds meer mensen die deze levensstijl aannemen. Meer weten over deze nieuwe trend? Lees dan snel verder.

Waar komt het vandaan?

We worden steeds gulziger en willen alsmaar meer en betere producten. We spenderen enorm veel geld aan de nieuwste items en willen als eerste de nieuwste trend in huis. De consumptiemaatschappij is overbelast en minimalistisch wonen is een tegenbeweging. Daarnaast is het ook een reactie op de hypotheekcrisis, stijgende huisprijzen en klimaatcrisis.

Wat is minimalistisch wonen?

Wanneer je minimalistisch woont kies je jouw interieurproducten veel bewuster. Dit is belangrijk want je koopt alleen het hoognodige. Minimalistisch wonen betekent niet dat je alle luxe moet laten varen. Je kan prima items kopen die jouw leven een stukje eenvoudiger maken. Het gaat erom dat je alle aankopen bewust doet. Duurzaamheid en tijdloosheid is een pré. De gedachte erachter is dat een aankoop voor langere periode is. Je hoeft deze dus niet snel te vervangen en dat betekent dat het vaak eenvoudige & trendloze producten zijn. Gemaakt met aandacht voor mens en milieu. De waarden van je aankoop is steeds belangrijker.

Voordelen van minimalistisch wonen

1. Het is een stuk goedkoper leven

Een minimalistische levensstijl betekent dat je een stuk goedkoper woont. De producten die je koopt gaan langer mee en zijn kwalitatief beter. Je keuzes zijn simpelweg bewuster. Trends volg je niet dus ook geen impulsaankopen meer wat zeker scheelt in het laatje!

2. Het is goed voor je gezondheid

Een minimalistische levensstijl is écht beter voor je gezondheid. Het is bewezen dat een chaotisch huis zorgt voor een verhoogt stresslevel. Hoe minder bezittingen je hebt: hoe minder stress dit met zich meebrengt. Je hebt alleen het hoognodige in huis. Daarnaast heb je niet continu het gevoel dat je moet kopen wat goed is voor je geest.

3. Producten komen beter tot hun recht

Het is misschien een open deur maar een minimalistische levensstijl zorgt ervoor dat je waardering groeit. Je bent sneller tevreden met wat je wél hebt. Daarnaast zullen de meubelen die je hebt beter tot hun recht komen.

Tiny houses

Een onderdeel van de minimalistische levensstijl zijn Tiny Houses. We horen er steeds vaker over: kleine huizen van circa 23 vierkante meter. De huizen zijn van alle gemakken voorzien alleen beschik je over minder ruimte. Dit is natuurlijk wel een externe vorm van minimalistisch wonen en je kan het ook subtieler aanpakken.