Minimalistisch wonen: is deze trend iets voor jou?

Waar we voorheen dol waren op veel en vaak kopen, wordt tegenwoordig juist steeds vaker overwogen of de aankoop wel écht nodig is. Want alsmaar nieuwe producten kopen is niet duurzaam. We zien steeds meer mensen 'consuminderen'. Meer weten over deze nieuwe trend? Lees dan snel verder.

Minimalistisch wonen

Waar komt het vandaan?

We worden steeds gulziger. Meer, sneller, vaker, beter. We spenderen enorm veel geld aan de nieuwste items en willen als eerste de nieuwste trends in huis. De consumptiemaatschappij is overbelast en minimalistisch wonen is een welkome tegenbeweging. Daarnaast is het ook een reactie op de hypotheekcrisis, stijgende huisprijzen en klimaatcrisis.

Wat is minimalistisch wonen?

Wanneer je minimalistisch woont, kies je jouw interieurproducten veel bewuster. Dit is belangrijk want je koopt alleen het hoognodige. Minimalistisch wonen betekent echter niet dat je alle luxe moet laten varen. Je kan prima items kopen die jouw leven een stukje eenvoudiger maken. Het gaat erom dat je alle aankopen bewust doet. De uitgangspunten daarbij zijn duurzaamheid en tijdloosheid. De gedachte erachter is dat een aankoop voor een lange periode is, omdat je niet meer met alle trend-winden mee wilt waaien. Je hoeft je aankopen dus niet snel te vervangen en dat betekent dat het vaak eenvoudige en trendloze producten zijn. Gemaakt met aandacht voor mens en milieu. De waarden van je aankoop zijn steeds belangrijker.

Voordelen van minimalistisch wonen

1. Het is een stuk goedkoper leven

Een minimalistische levensstijl betekent dat je een stuk goedkoper woont. De producten die je koopt gaan langer mee en zijn kwalitatief beter. Je keuzes zijn simpelweg bewuster. Trends volg je niet, dus ook geen impulsaankopen meer. Dat scheelt zeker in het laatje!

2. Het is goed voor je gezondheid

Een minimalistische levensstijl is écht beter voor je gezondheid. Het is bewezen dat een chaotisch huis zorgt voor een verhoogd stresslevel. Hoe minder bezittingen je hebt, hoe minder stress dit met zich meebrengt. Je hebt alleen het hoognodige in huis. Daarnaast heb je niet continu het onrustige gevoel dat je moet kopen, wat écht goed is voor je geest.

3. Producten komen beter tot hun recht

Het is misschien een open deur, maar een minimalistische levensstijl zorgt ervoor dat je waardering voor alles om je heen groeit. Je bent sneller tevreden met wat je wél hebt. Daarnaast zullen de meubelen die je hebt, beter tot hun recht komen, omdat ze niet verdrongen worden door trendgevoelige prullaria.

Tiny houses

Een onderdeel van de minimalistische levensstijl zijn Tiny Houses. We horen er steeds vaker over: kleine huizen van circa 23 vierkante meter. De huizen zijn van alle gemakken voorzien in een super-efficiënt ingerichte ruimte. Dit is natuurlijk wel een extreme vorm van minimalistisch wonen en je kan het ook subtieler aanpakken. Bijvoorbeeld door die gewenste uitbouw te heroverwegen.