ALERT! Nieuwe kleur voor het interieur!

Kunnen er nog nieuwe kleuren uitgevonden worden? Het antwoord is ja! Een scheikundige ontdekte per ongeluk deze blauwe kleur en rolt het nu uit op de markt.

De nieuwe kleur blauw is extreem intens en heeft de onuitspreekbare naam YInMn Blue. De kleur is zo intens dat het zelfs met olie of water niet te vervagen is, en dat is best bijzonder!

Hoe de nieuwe kleur tot stand is gekomen? Bij toeval, zoals bij wel meer interessante uitvindingen het geval is. Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat deze kleur blauw voor het eerst is ontdekt. Waar hij eerst alleen beschikbaar was voor kunstenaars, is hij afgelopen jaar voor commercieel gebruik uitgerold. Dat vinden wij natuurlijk fantastisch, want een nieuwe kleur biedt natuurlijk ook nieuwe mogelijkheden voor interieur.

De scheikundige Mas Subramanian was bezig met een experiment aan de Oregon State University. Het doel was om nieuwe materialen voor elektronica te ontwikkelen. Het nieuwe pigment ontstond toen hij een mix van zwarte mangaandioxide en een aantal andere chemicaliën verhitte tot bijna elfhonderd graden Celsius. Subramanian en zijn team waren stomverbaasd over de extreem blauwe stof die daarbij uit het niets ontstond.

De naam YInMn blue is volgens scheikundige traditie een verbastering van de scheikundige elementen waaruit het pigment bestaat. Yttrium, Indium en Mangaan. Mas Subramanian was de eerste die de kristalstructuur voor pigment gebruikte. Hieronder vind je inspiratie om de intens blauwe kleur toe te passen in je huis.

Bron: Scheikundige, Mas Subramanian - Courtesy, Oregon State University