Styleregel: zet de bank niet tegen de muur


Het is een belangrijke stylingsregel en een veelvoorkomende 'fout' bij het inrichten van het interieur. Volgens stylisten is het belangrijk om je bank niet klakkeloos de muur te plaatsen. Die lege ruimte kan je kamer intiemer én sfeervoller maken.

Veel mensen zijn geneigd om de bank direct tegen de muur te plaatsen. Wanneer je een grote woonkamer hebt, ontstaat hierdoor een grote, loze ruimte tussen de TV en bankstel. Hoewel we deze ruimte kunnen gebruiken voor decoratie en een salontafel, zorgt dit wel voor een 'loze' plek. Bedenk dat de ideale afstand van TV tot bank zo'n +/- 2,5 meter is, uiteraard afhankelijk van het scherm. Het innemen van meer ruimte tussenin is onnodig en haalt gezelligheid uit je zithoek. Je kan deze lege ruimte immers ook op een meer functionele manier invullen. Hoe je dit doet? Door ruimte te creëren achter de bank in plaats van ervoor.

"Geef altijd de voorkeur aan een 'loze' ruimte achter de bank in plaats van ervoor. De ruimte achter de bank is namelijk makkelijker voor andere functies te gebruiken."


De voordelen van een (smalle) ruimte achter de bank

Jouw kamer wordt direct een stuk gezelliger. Niet alleen kan je deze ruimte gebruiken voor extra styling, het is esthetisch echt mooier. Je zithoek wordt meer een geheel. Zelfs 10 cm kan al een optisch verschil maken. Het ziet er dynamischer uit.


Styling ideëen

1. Planten
Heb jij achter de bank slechts een smalle ruimte beschikbaar, dan kan je kiezen om hier planten te plaatsen. Het effect is huiselijk, fris én super trendy. Daarnaast hebben planten allemaal positieve eigenschappen in een ruimte, zorgen ze voor ventilatie en dempen ze geluid. Natuur in huis kan nooit kwaad. Zorg wel dat de planten boven de bank uitsteken want het oog wil ook wat.


2. Bureau
Een grotere ruimte kan je opvullen met een bureau. Hierdoor betrek je jouw thuiswerk plekje meer bij de zithoek. Dit voelt een stuk gezelliger als je ’s avonds besluit om nog even te werken.


3. Smalle plank of sidetable
Een andere leuke optie is om een plank- of sidetable te plaatsen Deze zijn vaak smal waardoor je niet veel ruimte nodig hebt. Hier kan je glazen op zetten (en heb je geen salontafel meer nodig), decoratie of vazen. De perfecte combinatie tussen functie en esthetiek.