Patroon clash: hoe combineer je prints?

Wij zijn dol op patronen in het interieur. Aan de wand in de vorm van romantisch behang, op kussens met een Afrikaans tintje of op het tapijt met een industriële look. Dessins zorgen voor eigenheid. Helemaal als je patronen met elkaar laat botsen. Benieuwd hoe dit werkt? Met dit mini consult geven wij jou handvatten voor het mixen en matchen van prints.

Eijffinger - Rice

Geen color blocking maar dessin blocking. Waar voorheen de trend was om de meest contrasterende kleuren te combineren, zien we nu dat dit overwaait naar dessins. Wij houden ervan, omdat het een verrassende look geeft in je woning. Het zegt veel over je persoonlijkheid! Toch kan het behoorlijk lastig zijn om de juiste patronen te combineren, maar hulp is nabij; met deze tips gaat het zeker lukken om te mixen als een pro.


Chaos vs rust

Misschien een open deur; maar rustige prints zijn het makkelijkst om te combineren. Dit zie je vaak terug in strepen, stippen en blokken. Geometrie zorgt vaak voor een rustiger patroon en organische vormen ogen drukker. Bij bloemen is het geheel onrustiger. Probeer altijd een druk patroon te combineren met een rustig dessin zodat er niet teveel conflict ontstaat.

Eijffinger - Rice - 383619, 383594


Kleur als verbindende factor

De makkelijkste manier om dessins te combineren is door kleur als leidraad te nemen. Zorg dat de prints die je uitkiest een samenhang hebben in kleur. Het makkelijkste is om de basiskleur als matchkleur te kiezen, maar een spannende match kan ook zitten in details. Probeer wel een logische beslissing te maken, de match moet direct zichtbaar zijn anders sla je de plank mis. Behangfabrikanten Eijffinger, HookedOnWalls en BN Walls hebben hiervoor al passende sets behang ontworpen met verschillende dessins en in perfect bij elkaar aansluitende kleuren. Kies één zo'n set en alles klopt direct!

HookedOnWalls - Classy Vibes


Kies verschillende schalen

De schaal van het patroon is van invloed op de uitstraling van het dessin. Grote schaal zorgt over het algemeen voor een rustig patroon, kleine dessins zijn chaotischer en drukker. Ook de kleur heeft hier invloed op. Ton-sur-ton is rustiger dan een primair kleurpalet.

BNWalls - Stitch


Ga voor dezelfde stijl


Je kan er voor kiezen om patronen te combineren die qua stijl op dezelfde lijn liggen. Een botanische woonstijl kan worden samengesteld in diverse dessins met bladeren. Ook dit kan zorgen voor samenhang, mits de kleurschema’s wel aansluiten. Het is daarom altijd aan te raden om behangsoorten van één fabrikant en uit één design-set te kiezen.

Eijffinger - Vivid - 384514, 384501