Interieurtrends: stylist Johan Bak vertelt meer, deel 2

We hebben een primeur! Johan Bak vertelt over de nieuwste trends op interieur gebied. Johan is een ervaren en bovenal creatieve stylist en decorateur. Omdat hij al jaren in het vak zit, weet hij als geen ander welke trends er momenteel spelen. Ook voor ons is hij van grote waarde en daarom delen wij graag zijn woorden.

Johan Bak interieurstylistIedereen kent ze wel, die nieuwbouwhuizen waarin witte mannetjes met de granol-spuit in de weer zijn gegaan. Resultaat: een blur aan bobbels door het hele huis heen. Door met contrasterende materialen te werken in huis ontstaat er een spannend geheel. Denk aan hard/knijter tegenover zacht/super zacht! Een stoer, betonnen plafond (grof uit de bouw), zonder witte granol-laag geeft zoveel meer sfeer wanneer je de aangrenzende muren behangt met bijvoorbeeld fluweel flock behang.

Onbehandelde muren zijn te gek met een zachte leren bank ervoor. Harde betonnen vloeren als basis kan je prima combineren met hoogpolige tapijten. De kracht zit hem in het contrast: hard versus zacht.

Geometrische vormen in klein meubilair

In de vormentaal zien we een enorme ontwikkeling naar nieuwe (oude) vormen ontstaan. De jaren '50 tot en met '80 zijn herkenbaar terug te vinden in nieuw, klein meubilair. Zo keren ovale/niervormige tafels uit de sixties terug in de collecties. Dit keer in donkere houtsoorten.

De driehoeksvorm (Memphis '80-ties) wordt in messing en marmer uitgevoerd. Maar ook de hexagon (Bijenkorf logo) zie je terugkeren in veel luxe metaalsoorten. De ronde vorm is de meest voorkomende vorm. Vooral ronde tafels met draadstalen poten worden moeiteloos gecombineerd in ons interieur. Wat leuk is aan deze trend is dat je kunt combineren. Verschillende vormen in klein meubilair maken van je interieur iets bijzonders.

Botanisch behang

Er is meer aandacht voor de natuur dan ooit tevoren. Dit heeft zijn weerslag op ons interieur. De tuin is het verlengde van ons huis en het groen dringt door in elke ruimte in het huis. De plant is hot! Vanuit de jaren '50 is het botanische behang weer helemaal terug op de wanden. We willen groen in de plantenpot en op de wand. Veel grote bladmotieven zien we terug in de behangboeken. Het resultaat geeft een weelderig, groen en dieptewerkend effect in je huis.

Kies vooral de juiste wand voor dit grote gebaar; grote vlakken met veel daglicht. Óf kies juist voor wanden waar je niet direct op kijkt, zoals wanden achter het bed, de hal, badkamer of achter de bank. Je creëert er zoveel extra leven mee in huis, maar je hebt niet steeds het gevoel alsof je zelf in de jungle vertoeft. Leuke tip: werk met behang én echte bladplanten voor een mooie 3D werking!

Mix Interieurs

In tijdschriften en op Pinterest zien we een mix aan diverse stijlen in het interieur. Hoe je dit doet? Maak een aantal families van een stijl en combineer deze. Bijvoorbeeld: klassiek en modern Scandinavisch, vintage en landelijk, brocante en modern. Werk hier wel altijd vanuit een kleurkaart zodat onderlinge stukken een mooie connectie met elkaar aangaan.

Vorm is de belangrijkste noemer om mee te spelen. Rond, vierkant, organisch, strak en geometrisch, het mag allemaal door elkaar heen gebruikt worden. Doordat je een samenhang weet te vinden tussen verschillende meubels die niet van dezelfde stijl zijn, krijgt je interieur een actueel tintje.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met stylist Johan Bak, www.johanbak.nl