Geheimen van een interieurstylist: dit vertellen ze niet

Het interieurvak is voor veel mensen onbekend terrein. Je hebt ruimtelijk inzicht nodig, oog voor de juiste kleurcombinaties en een creatief inbeeldingsvermogen. Wij delen een aantal vakgeheimen die de meeste woonstylisten voor jou verborgen houden.

Interieur styling geheimen

1. De importantie van kleur

Kleur is - letterlijk - een grote blikvanger. 80% van wat er visueel bij ons binnenkomt is kleur. Het kiezen van het juiste kleurschema is daarmee het belangrijkste aspect van interieurstyling. Het geheim is om toch eerst de juiste vloer en meubelen te kopen in de kleuren die jij mooi vindt. Vloeren en meubelen heb je vaak maar in een bepaalde kleurselectie, in tegenstelling tot verf. Deze kan je eindeloos mengen tot je precies de juiste tint hebt gevonden.


2. Dat een lichtplan essentieel is

Lampen en licht zijn erg belangrijk in het interieur. Een goede belichting zorgt ervoor dat we ons prettig voelen in een kamer. Bedenk dat niet elke lamp een eye-catcher hoeft te zijn. Soms geeft een subtiele lamp precies dat beetje extra sfeer dat een ruimte nodig heeft. Daarnaast moet je goed nadenken over de plaatsing. Dat er een stopcontact is, betekent niet automatisch dat het ook een goede plek is voor een lamp. En niet iedere contactdoos in het plafond hoeft afgedekt te worden met een plafonnière. Maak een plan met de juiste lichtplekken, op basis van jouw levensbehoefte. Het is echt de moeite waard om er eens langer over na te denken.


3. Dat details het verschil
 maken

Een stylist zal jou nooit vertellen alleen de deurklinken te vervangen. Hij of zij verkoopt je liever een hele nieuwe deur. Toch kan deze kleine verandering al een enorm positief effect hebben op het interieur. De details maken de styling. Kies voor een ander tapijt, voor een nieuwe salontafel of voor een plaid over de bank. Tover met snelle, goedkope handelingen het interieur om tot een nieuwe woonstijl. Je kunt dit zelfs per seizoen aanpassen.