Tips: onderhoud voor je laminaat vloer

We kiezen laminaat vloer vanwege de uitstraling als echt hout, de prijs en de kwaliteit. Eigenlijk is er niet heel veel onderhoud nodig omdat laminaat oersterk, slijt- en krasvast is. Er zijn wel tips om de levensduur van je laminaat te optimaliseren en die geven we graag aan je door.

Schoonmaken van je laminaat

Laminaat kan niet goed tegen (heet) water. Het water moet bij het schoonmaken lauw of lauwwarm zijn. Zorg dat je de dweil altijd goed uitwringt. De dweil mag vochtig zijn, maar zeker niet kletsnat. Let ook altijd op het schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Wees hiermee voorzichtig en gebruik nooit teveel. Gebruik daarbij altijd een zachte dweil.

Om krassen te voorkomen dien je de vloer altijd eerst te stofzuigen of vegen. Door achtergebleven zandkorrels kunnen er anders beschadigingen ontstaan. Gebruik daarnaast nooit chloor, ammoniak of schuurmiddelen om je laminaat vloer schoon te maken.


Gebruik zelfklevende viltjes op je meubelen

Een laminaatvloer heeft niet heel veel onderhoud nodig maar let op met het plaatsen van (bureau) stoelen, vazen of andere meubelen. Deze kunnen je vloer toch beschadigen. Zeker als je deze vaak heen- en weer schuift. Koop zelfklevende viltjes die je aan de onderkant van de meubelen plakt. Zo staan ze niet in direct contact met je harde vloer.


Wat je moet doen bij een ongeluk

Het kan zijn dat er onverwachts toch wat fout gaat. Valt de emmer water om tijdens het dweilen? Dan is het belangrijk dat je direct in actie komt, anders gaat de vloer uitzetten. De vloer moet zo snel mogelijk gedroogd worden. Vlekken zijn soms onvermijdbaar op een vloer. Vaak kan je deze met de juiste schoonmaakmiddelen wel verwijderen.


Tips voor het onderhoud van je laminaat vloer

Wanneer je let op de volgende punten kan je vlekken op je laminaat zo veel mogelijk uitsluiten.
• Zwarte strepen op laminaatparket ontstaan door schoenzolen of schoensmeer. Een tip; probeer dit voorzichtig met een gummetje weg te halen.
• Wijn, sap of frisdrank dep je op met een keukenrol, en kun je wegpoetsen met water en schoonmaakmiddel.
• Kaarsvet of kauwgom laat je eerst opdrogen, waarna je het voorzichtig van je vloer afkrabt.

Let bij het verwijderen van een vlek altijd op de naden. Deze moet je niet vergeten. Heb je schoonmaakmiddel gebruikt om een vlek te verwijderen? Ga hier dan nog een keer overheen met een natte doek. Wil je persoonlijk advies? Benader dan één van onze winkels, wij staan altijd klaar om je te voorzien van gepast advies.