Roze: een ode

Kiezen van de juiste kleur verf voor in je interieur kan een breinbreker zijn. Ga je voor basic wit of toon je lef en verf je de muur in een trendkleur? Laten we de eigenschappen van verschillende kleuren even onder de loep nemen. Decorette Gouda geeft graag tips voor de meest romantische kleur in ons spectrum: roze.

Roze is een discutabele kleur. Dat komt door onze sterke associatie met meisjes en vrouwen. We zijn geneigd om deze kleur te vermijden en een veiligere optie te kiezen. Maar wanneer je in de eigenschappen duikt van roze kom je erachter dat deze kleur positief is en makkelijk toepasbaar voor het interieur. Pink it is!

Mood van de kleur


Roze is de verzwakte versie van rood. Er zijn daarom veel gelijkenissen. Roze maakt verschillende emoties los bij de omgeving. Zo voelt hij erg intiem aan. De kleur voelt aan als een knuffel: het zal je omarmen en zorgt dat je jezelf op je gemak voelt. Vriendelijkheid en integriteit zijn belangrijke eigenschappen van deze kleur. In tegenstelling tot rood zal roze je meer ontspanning bieden en je wikkelen in een deken van warmte. Niet voor niets bestaat de uitdrukking: ‘door een roze bril bekijken’ waarbij alle nuances wegvallen.

Toepasbaarheid in het interieur

De kleur roze kennen we natuurlijk in verschillende gradaties. Van harde magenta tonen tot een babyroze tint. Van lila tot expressief en van poeder tot fuchsia. Dat een magenta harder overkomt dan een pasteltoon spreekt voor zich. De eerste zal je sneller gaan irriteren omdat hij veel uitgesprokener is. Vooral een poederroze is makkelijk te toe te passen in het interieur en zal zelfs in een men-cave niet misstaan. Een tikkeltje roze kan het interieur direct opfleuren. Deze zorgt namelijk voor een figuurlijke knipoog. Zeker wanneer de rest van het interieur stoer aanvoelt.

Roze is perfect om een zonnige stijl te creëren. Denk aan de ethnische en mediterraanse invloeden die tegenwoordig zo populair zijn. Deze worden vaak gecombineerd met bruintinten en terracotta klei. Omdat deze kleuren ook een rode basis hebben, voelt deze combi als een fijne samenwerking. Het geheel zal warm, vriendelijk en prettig aanvoelen.

Het leuke aan de tijdgeest waarin wij leven is dat alle gekke kleurcombinaties mogen. Een kleurclash! Wil je een mooie en onverwachte combinatie maken? Kies dan voor een knallende oranje of rood. Zeker in samenwerking met de pastelkleur roze zal deze match voor zichzelf spreken.

Je kan roze zien als een vriendelijk element. Zeker wanneer je een stoere, robuuste en industriële woonkamer hebt. Een stoere stijl mist soms warmte. Want voornamelijk bestaan industriële woonstijlen vooral uit koele blauw- en grijstinten. Ook hiermee is roze goed te combineren. Denk dan ook direct aan rijke materialen als velvet. Hoewel een stoere betonlook in het roze ook nét wat extra’s heeft door het contrast van lief en hard.