Interieurtrends: stylist Johan Bak vertelt meer, deel 3

We hebben een primeur! Johan Bak vertelt over de nieuwste trends op interieur gebied. Johan is een ervaren, maar bovenal creatieve stylist en decorateur. Omdat hij al jaren in het vak zit weet hij als geen ander welke trends er momenteel spelen. Ook voor ons is hij van grote waarde en daarom delen wij graag zijn woorden.

Messing als nieuwkomer
In metaal is messing het materiaal met een nieuwe status. We kennen het materiaal uit de jaren 50 waar het veel in lampen werd gebruikt, of de jaren 80 van ondertafels met glazen bladen (Dallas, Dynasty). Nu keert messing terug in Scandinavisch design, op een minimalistische manier.

Lampen, woonaccessoires, kranen en bijzettafels: alles kleurt goud. Messing is mooi in het interieur als het subtiel wordt toegepast. Vooral wanneer je het met donkere muren en stoffen banken combineert is messing een eyecatcher.

Visgraatvloer
Onze kleding wordt klassieker (collegecolbert, Bretonse trui, bandplooibroek, lange herenjas) én we wonen klassieker. De neiging om trendy producten te kopen wordt steeds kleiner en schaarser. Iconische producten zijn populair, zoals de kuipstoel, lounge fauteuil, rechte bank en jaja(!) de salontafel.

Ook de vloer wordt klassieker. Er is steeds meer vraag naar visgraat-vloeren. Deze worden zowel in moderne huizen als zijn klassieke zusjes toegepast. Van klassiek parket tot brede houten planken, alles is mogelijk in visgraat model. Visgraat is er in verschillende varianten. De klassieke manier wordt plank om plank neergelegd oftewel duoplank genoemd. De moderne variatie wordt plank tegen plank in een punt afgezaagd. Dit wordt ook de Hongaarse punt genoemd. Minder aanwezig zie je de randverwerking zoals dat in herenhuizen, landhuizen en kastelen is te zien. Visgraat is modern classic!

Kleurcontrast
Vloeken mag, riep ik jaren geleden eens! Ik duidde op de regel dat kleuren best een beetje mogen wringen in het interieur. Vroeger was het not done om roze en geel of groen en paars te combineren. Kijk nu eens naar verschillende kleurprognoses voor komend jaar! Zachtroze en oker is trend No 1.

Als je een kleurkaart samenstelt voor de re-styling van je huis is het een goed idee om te kiezen uit verschillende kleurgroepen. Voorheen hadden we Napels wit/zachtgeel/geel, een kleurpalet opgebouwd vanuit ton-sur-ton. Nu is het modern om een basis uit grijs, nude of beige te kiezen. Vergrijsde kleuren kunnen elkaar goed aanvullen. Accenten kan je toevoegen in bijvoorbeeld petrol, marsala of donkerbruin. Juist het werken met contrastkleuren maakt een interieur spannend en interessant.

Kokos, Hennep en jute karpetten
Dan hebben we nog de natuurlijke trend waarbij we gefocust zijn op handgemaakte, natuurlijke producten. Hout is én blijft populair in onze huizen maar steeds vaker kiezen we voor een combinatie van natuurproducten. Voorbeelden? Houten vloer, kokos tapijt, linnen gordijnen, rieten lampenkap of bamboe stoelen. De keuze om alles ‘so natural’ te kiezen, komt voort uit de jaren 70 trend die nu fors gaande is.

Het verschil met de jaren 70 is dat de producten meer zijn vormgegeven. Ze zijn bijzonder van kleur en niet standaard hazelnoot of donkerbruin. Erg populair zijn handgeknoopte kokos en jute tapijten in allerlei kleuren en vormen.

Tip: Een rond jute tapijt met bamboestoel en rieten hanglamp op leeshoogte ernaast!