Hoe creëer je een optisch grotere ruimte

Het inrichten van een kleine woonkamer kan een grote uitdaging zijn. De ruimte moet namelijk optimaal worden benut om een mooi eindresultaat te bereiken. Er schuilt een gevaar in wanneer je een kleine kamer gaat stylen. Het wordt namelijk al snel ervaren als rommelig en druk. Kies voor de verkeerde vloer en de ruimte wordt benauwd. Kies je voor de verkeerde kleur dan komen de muren op je af. Voor het inrichten van een kleine ruimte geldt: wees creatief en gebruik verborgen plekken!

De nadruk ligt in een kamer altijd op de gekleurde muur. Het is daarom belangrijk om te realiseren welke muur je wilt uitlichten. Een rechthoekige kamer wordt meer vierkant als je de korte zijdes benadrukt. Hetzelfde geldt voor het plafond. Wanneer het plafond dezelfde kleur heeft als de muur zie je geen afscheiding en lijkt de kamer hoger. Hoe donkerder de keur is, hoe meer deze op je af komt. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer je optisch gaat spelen met een ruimte. Wanneer je dit goed aanpakt, kan je de illusie wekken dat de ruimte groter is dan de daadwerkelijke vierkante meters.

Een monotoon kleurenschema werkt het beste in een kleine kamer. Dit klinkt misschien saai maar een ton-sur-ton ruimte kan echt prachtig zijn. Lichte pasteltinten en patronen met grote schaal zijn ideale hulpmiddelen. Wanneer je de basis rustig houdt kun je pastels heel goed te combineren met gewaagde vazen, kleurrijke bloemen en kaarsen. Bedenk wel; decoreer met mate!

Naast kleur is ook materiaal een belangrijk onderdeel. Denk aan openheid en transparantie. Een transparante roomdivider verdeelt de kamer waardoor er privacy ontstaat, zonder ruimtelijkheid te verliezen. Deze truc geldt ook voor meubelen. Door een bank op hoge poten te kiezen, zie je de vloer doorlopen. Dit doet optisch veel voor een ruimte.

Vergeet niet dat het inrichten van je eigen plek leuk is en dat je persoonlijkheid hierin mag terugkomen. Niets is zo inspirerend als een huis waarin eigen stijl zichtbaar is. Als dit betekent dat een kleine kamer donkerblauw wordt geverfd is dit de beste keuze die je kunt maken!


Neem je plafond hierin mee

Wanneer je in je achterhoofd houdt dat donkere kleuren op je afkomen is het heel interessant om hier in een ruimte mee te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld het stuk muur dat tegen het plafond aanzit dezelfde kleur geven als je plafond. Zo oogt het minder hoog. Door met donkere kleuren te werken creëer je een knusse, intieme en mysterieuze ruimte.

Het plafond donker verven zorgt ervoor dat de ruimte minder hoog oogt. Door een stuk van de muur mee te verven, vergroot je dit effect.

Lichte kleuren maken een ruimte groter, verticale lijnen zorgen voor een langer effect en horizontale lijnen maken breder.